Želimo si, da bi bila starost lepa za vse. Vendar se vedno več starejših sooča z revščino. V Sloveniji kar 20% starejših od 59 let živi pod pragom revščine. Socialna izolacija, osamljenost in depresija med starejšimi postaja vedno večji problem. Mnogi si ne morejo privoščiti niti zdravega, toplega obroka. Epidemija COVID-19 je situacijo le še poslabšala, zaradi česar so se številni starejši znašli v nemogočem položaju.

Zavod Aktivna starost si s svojimi programi že vrsto let prizadeva vsakemu posamezniku omogočiti kakovostno in dostojanstveno starost v njegovem domačem okolju. S tokratno akcijo, opozarjamo na vse večji problem revščine starejših.

Z vašo pomočjo želimo starejšim, ki si to iz različnih razlogov ne morejo privoščiti, omogočiti topel obrok. Za vsako opravljeno donacijo dohodnine s pomočjo platforme E-Donacije, bomo omogočili topel obrok starejšim osebam v socialni stiski. To pomeni:

1 x DONACIJA DOHODNINE = 1 TOPEL OBROK

10 x DONACIJ DOHODNINE = 10 TOPLIH OBROKOV

Obroke zagotavljamo prek partnerjev v lokalnem okolju starejših. Osredotočili smo se na domove za starejših in izvajalce pomoči na domu, ki lahko starejšim v svoji neposredni bližini omogočijo topel, zdrav, ter starejšemu primeren obrok. Tako brez dodatnih stroškov omogočimo, da se vsa donirana sredstva namenijo izključno starejšimV sklopu te akcije bomo vse donirane obroke organizirali prek domov za starejše družbe DEOS, ki združuje 8 domov po Sloveniji in sicer v Ljubljani (Trnovo, Črnuče), Notranjih Goricah, Cerknici, Topolšici, Gornjem Gradu, Medvodah ter Horjulu, prav tako pa izvaja pomoč na domu v občinah Brezovica, Ig, Škofljica ter Dol pri Ljubljani. Pri iskanju starejših, ki potrebujejo pomoč bomo sodelovali tudi z drugimi lokalnimi partnerji na tem območju, tj. občinami, Centri za socialno delo ter drugimi organizacijami, ki izvajajo programe za starejše. Prav tako bomo javnost o akcijah obveščali preko oglasov v lokalnih glasilih in prek spletne strani ter družbenih omrežij Zavoda. Pri tem pa lahko pomaga tudi vsak posameznik, s tem da opozori na osebo, ki potrebuje pomoč.

Obrok lahko prevzame starejši ali njegov bližnji neposredno v domu za starejše, ali pa ga prejme kar na svoj dom. Obroki bodo pripravljeni iz kakovostnih sestavin in bodo posebej prilagojeni prehrani starostnikov.

Prve obroke smo dostavili že v novembru 2021, pri čemer bomo nadaljevali najmanj do konca naslednjega leta. Pri tem nam lahko pomaga vsak zainteresirani z donacijo, ki jih zbiramo do konca leta. Vsi donirani obroki zbrani preko donacij dohodnine bodo v okviru več dogodkov predani v letu 2022.

Za več informacij o projektu smo vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 2737 ali na elektronskem naslovu info@zavodas.si. Z majhnimi koraki lahko skupajnaredimo velik korak k boljši prihodnosti.